Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dilluns, 21 de febrer del 2011

21 de febrer. Dia Internacional de la Llengua Materna, Sí a la nostra llengua, no a les censures!


El Dia Internacional de la Llengua Materna (International Mother Language Day) se celebra tots els anys el 21 de febrer, va ser proclamat per la Conferència General de la UNESCO el novembre de 1999. Des de febrer de 2000, aquesta data és observada amb l'objectiu de promoure el multilingüisme i la diversitat cultural.

Les llengües són l'instrument de més abast per a la preservació i el desenvolupament del nostre patrimoni cultural tangible i intangible. Tota iniciativa per promoure la difusió de les llengües maternes servirà no només per incentivar la diversitat lingüística i l'educació multilingüe, sinó també per crear major consciència sobre les tradicions lingüístiques i culturals del món i inspirar a la solidaritat basada en l'entesa, la tolerància i el diàleg.

Jo he creixcut en eixa entesa.tolerància i diàleg, mon pare valencià i ma mare andalussa van saber fer conviure en peu d'igualtat dues llengües al si de la familia. Igualtat i tolerància que malauradament no és fàcil trobar paradoxalment avui en moltes de les nostres accions quotidianes.
Per això cal reivindicar en un dia com aquest el dret a la nostra llengua i trevallar per ella, a peu de càrrer,exigint la mateixa tolerància que nosaltres tenim amb les altres llengües que conviuen amb la nostra.

Alguns podran pensar que si tots parlassem la mateixa llengua ens podríem entendre millor. Però en realitat, no es tracta d'un benefici; d'aquesta manera, a poc a poc, la nostra diversitat cultural es va empobrint. Al final, tots vam sortir perjudicats.
La UNESCO ens dona unes dades reveladores:
• Des que l'ésser humà va començar a parlar, unes 30.000 llengües han desaparegut.
• Actualment, de les 6.000 o 7.000 llengües del món, unes 3.000 estan en perill de desaparició.
• Cada any, almenys 10 idiomes desapareixen.
• Es considera que una llengua està en perill quan la parlen menys de 100 mil persones.