Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




dimarts, 19 d’octubre del 2010

Allò que no ens conten d'Educació



Les companyes i companys de la coordinadora anti-privatització de la sanitat pública ( http://www.casmadrid.org)ens adverteix: País Valencià: Educació privatitzarà la gestió d'escoles de nova construcció
I és que el model de privatització sanitària d'Alzira arriba a la gestió de l'ensenyament. Efectivament, la Conselleria d'Educació negocia des de fa tres anys amb les patronals dels centres privat-concertats la cessió de sòl a empreses privades per construir escoles i gestionar durant, almenys, 75 anys.
Passat aquest termini, el concert educatiu podria sortir a concurs públic. Una font de la Conselleria d'Educació va ser molt gràfica a l'hora de resumir la iniciativa del departament d'Alejandro Font de Mora: "És el model d'Alzira pur i dur". Això sí, precisa, les concessions només s'autoritzaran en aquelles zones on hi haja una demanda suficient de places escolars i es rebutjaran les peticions d'aquelles empreses que vulguen accedir als concerts amb una oferta elitista.

La Generalitat en lloc d'estudiar seriosament com donar els serveis públics de qualitat que ens pertoca està estudiant el model implantat fa set anys a Madrid per la presidenta de la comunitat Esperanza Aguirre. Un model que , pel que sembla, el PP inclourà en el programa electoral que presentarà a les eleccions autonòmiques de l'any vinent. I el gran partit de l'oposició és coneixedor d'aquesta situació, però esta fent alguna cosa.....?

De fet, La conselleria i la Federació de Centres d'Ensenyament de València (FECEVAL), la patronal que agrupa la majoria dels centres concertats no religiosos, aposten per posar en marxa el model a la ciutat de València i el Consistori valencià ja ha plantejat "una revisió del Pla d'Ordenació General Urbana (PGOU) per a requalificar sòl en dos barris: l'avinguda de França, que desemboca a la Ciutat de les Arts i les Ciències, i Campanar.

Davant les dificultats financeres de la Generalitat i els seus problemes per obtenir crèdits, la Conselleria d'Educació pretén que siguen les empreses privades les que es facen càrrec de la construcció de les escoles. Però FECEVAL exigeix contrapartides per fer viable el projecte. Una d'elles, i no la menor, és tenir garantit per llei l'accés al sol. Una altra, que els centres es construeixen en aquelles zones on el risc econòmic siga mínim tenint en compte la demanda de places escolars.

Aquestes dues condicions són fonamentals però l'entrebanc que ha de salvar el Consell de Francesc Camps és poder garantir el sòl, el que confirma FECEVAL.Altra qüestió que preocupa a la patronal és que el concert siga "automàtic, des del primer moment en què el centre està ocupat". La llei preveu fins a cinc anys per homologar el centre i concedir-li el concert.
La patronal no està disposada a "invertir entre 3, 5 o 10 milions d'euros, segons les línies del centre a construir", sense tenir garanties oficials i legals que ingressarà per concert tots els conceptes (finançament de la nòmina del professorat i despeses de funcionament) des que s'inaugure. Negoci i més negoci... i l'interés general on és??
La patronal exigeix un "blindatge legal" que impedeixca que el procés de concert siga reversible, si canvia el color del Govern. "La garantia d'irreversibilitat és molt important, perquè estem parlant d'inversions fortes", matisa FECEVAL.
"Per evitar els problemes de Madrid amb grans empreses, aquí es faria amb empreses familiars i cooperatives". A Madrid, Esperanza Aguirre s'ha enfrontat a les denúncies de l'oposició en bloc per concertar amb grans empreses vinculades a la prelatura de l'Opus Dei, que per norma separa per sexes als alumnes de les alumnes, el que contravé la pròpia normativa estatal de concerts educatius.

Des Educació apunten que "no és incompatible amb Ciegsa, hi ha escoles públiques i caldrà seguir construint". No obstant això, el deute que arrossega l'empresa pública de construccions escolars éstè sent molt qüestionada, en set anys, Ciegsa ha construït 365 centres per valor de 1.782 euros, però el seu deute actual és de 3.000 milions.

Es així com volem que ens presten els serveis d'educació pública?, com volem que es gasten els diners dels nostres impostos? Arribarà la situació al nostre municipi??