Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




diumenge, 9 de maig del 2010

9 de maig Dia d'Europa, parlem dels verds britànics.


Tal dia com avui en 1950, el Ministre Schumman marca l'inici d'una nova Europa per construir i de la que avui encara queda molt per acabar i concretar: l'Europa social, la cívica, la solidària i pacifista, la respectuosa amb el medi ambient i els seus ecosistemes. Per això en el Dia del Desemperats volem parlar una mica de l'èxit dels verds Britànics i en especial el de Caroline Lucas, lluitadora social i ecologista que pintarà de verd el Parlament britànic.
Sí, Caroline Lucas aconsegueix entrar al Parlament de Westminster i es converteix en la primera diputada verda del Parlament britànic. Els Verds britànics han fet història aconseguint per fi superar l'última barrera que se'ls resistia.
Ja havien aconseguit presència en el Parlament d'Escòcia, estaven presents en molts municipis i fins i tot van aconseguir eurodiputats en les últimes eleccions europees. El problema és que l'injust sistema electoral britànic, amb el qual només aconsegueix acta de diputat el més votat en cada circumscripció electoral, feia molt difícil aconseguir una acta de diputat. Però Caroline Lucas ho ha aconseguit en el seu districte de Brighton, desbancat als laboristes que havien obtingut aquest acta de diputat en les darreres eleccions. Amb un discurs social d'esquerres i amb el seu ferm compromís mediambiental ha sabut atreure a molts antics votants laboristes. Caroline s'ha declarat encantada amb el fet de tenir un parlament "penjat", és a dir sense majoria absoluta de conservadors o laboristes. Això per un part dóna més valor polític al seu escó i sobretot perquè obre una via important a la revisió del sistema electoral de cara a fer-ho proporcional. Els liberals, que advoquen per aquesta reforma, haurien de fer valer els seus escons per aconseguir aquesta reforma.

Els verds, ens congratulem, d'aquest nou èxit del moviment verd, que avança vent en popa, a Europa i també a Hispanoamèrica, on les eleccions colombianes prometen una sorpresa monumental amb la candidatura de Mockus i l'octubre espera Brasil amb la candidatura de Marina Silva.

La marea verda avança i no hi ha qui la pare.

Pura Peris: portaveu internacional.