Benvingudes i benvinguts al bloc d'Els Verds del País Valencià, assemblea local L'Eliana. Camp de Túria.




diumenge, 16 d’agost del 2009

No a les bosses de plàstic!!!




L'impacte mediambiental de les bosses de plàstic és enorme. A més de les grans quantitats d'energia que es necessiten per a la seva fabricació, estan compostes de substàncies derivades del petroli, que poden trigar a degradar més de mig segle. La gran majoria acaba sent rebutjada sense control, contaminant tant les ciutats com els ecosistemes naturals. En el mar el seu impacte pot ser letal per a animals com tortugues, balenes o dofins, que moren després d'ingerir-les. Així mateix, les bosses serigrafiades poden contenir residus metàl lics tòxics.
A l'Estat espanyol, es distribueixen 10.500 milions de bosses a l'any (més de 97.000 tones), la qual cosa suposa que cada habitant utilitza anualment una mitjana de 238 unitats de les quals amb prou feines es recicla el 10%. La reducció de l'ús d'aquestes bosses s'ha convertit en una preocupació planetària. Com a dada significativa, a la Xina, el consum de bosses de plàstic arriba a ser de 3.000 milions d'unitats al dia.


Aquesta circumstància va motivar que el 23 de juny de 2006, amb motiu del llançament de la campanya del Ministeri de Medi Ambient sota el lema "Recicla’m posa’m al contenidor groc. No m’abandones "es signés un Conveni de col laboració entre CICLOPLAST (entitat compromesa en la promoció del reciclatge i recuperació dels plàstics), l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED) i la Confederació Espanyola de Comerç (CEC) amb el suport institucional del Ministeri de Medi Ambient, que permetés reduir a la meitat el consum de bosses de plàstic abans de l'any 2009, i prohibir les bosses d'un sol ús no biodegradables per a l'any 2010, es preveu a més la substitució del 70% de les bosses de plàstic per altres de paper abans del 2015. Finalitat del Conveni que en aquests moments pertoca a totes i tots des de l’aprovació del Pla Integrat de residus.
Alguns supermercats i comerços han començat a introduir algunes alternatives a la bossa de plàstic per als clients més conscienciats, com cobrar, oferir bosses reutilitzables, o introduir la borsa biodegradable.
També nosaltres podem fer alguna cosa per reduir el consum, ací en teniu algunes quantes:
- guardeu una bossa de plàstic a la cartera o motxilla o cabàs que dugeu normalment. Així si inesperadament comprem alguna cosa no cal acceptar una bossa nova.
- a l’hora de comprar dur les pròpies bosses: bossa de tela per al pà, cabassos, bosses reutilitzables. Si anem en cotxe, dur-les sempre al maleter. Si anem a peu, dintre del carret de la compra no destorben.
- evitem que en les caixes de cobrament ens posen bosses per alguns productes que no ho necessiten: si anem a comprar coses menudes, de veres no caben en la bossa de mà que duguem?. Si el producte que comprem ja du anses per a què una bossa de plàstic?.
Cada gest que fem serà una bossa de plàstic menys per tant una gran victòria front el canvi climàtic!